Gombasek (Slavec) - železný hámor
Mlynský hámor
obec Slavec, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Baroková technická budova bola postavená v roku 1800. Rozľahlý hospodársky objekt mal rozmery 35 x 16 metrov. Železný hámor patril rodine Andrássyovcov. Slúžil na zušľachťovanie a opracovanie surového železa. Volali ho aj mlynský hámor, pretože na pohon mechov a viacmetrákových bucharov slúžili vodné kolesá ako v mlynoch. Zariadenie bolo jedným z troch hámrov, ktoré fungovali v 18. a 19. storočí v Gombaseku a spracovávali železo z piatich miestnych vysokých pecí. Potrebnú energiu poskytovali vody Pstružieho, Bieleho a Čierneho potoka. Dnes už Pstruží potok cez Gombasek netečie, stáča sa do Slanca ešte pred osadou. [1]

Začiatkom 20. storočia priemyselná výroba v Gombaseku skončila a ostalo iba poľnohospodárstvo. Gejza Andrássy (1856 - 1938) mal v osade žrebčín a hámor premenil na stajne. [2]

V roku 2000 došlo k rozobratiu krovu budovy, čím začala rýchlo chátrať. Nakoniec ju v roku 2017, po vyradení z Ústredného zoznamu pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky, zbúrali. Kamenné kvádre odniesli k paulínskemu kláštoru, aby ich využili pri jeho konzervácii. Kruh sa uzavrel, pretože kedysi sa hámor staval z kameňov z kláštora. [3]

Železiarstvom sa zaoberal najmä gróf Emanuel ANDRÁSSY. Narodil sa 3. marca 1821 v Košiciach. Bol činný v rozvoji priemyslu, ale venoval sa aj umeniu. Bol maliar-samouk, karikaturista, zberateľ, člen Uhorskej akadémie vied, poslanec Uhorského snemu, zakladateľ betliarskej vetvy Andrássyovskeho rodu a brat Júliusa Andrássyho st.. V železiarňach pozdĺž toku Slanej rozvíjal oceliarstvo Uhorska, zaoberal sa rudným baníctvom, hutníctvom a preto ho prezývali železný gróf. Zomrel 23. apríla 1890 v Gorici. [4]

Stál na ľavej strane cesty vedúcej do Silice. [5]
[1 - 5] Informačná tabuľa v teréne. 5/2024