Valaská - Kostol sv. Martina biskupa
Valašská
obec Valaská, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený v druhej polovici 15. storočia. Upravovali ho v rokoch 1612 - 1615 (sakristia, veža a klenby) a v 19. storočí. Je to východne orientovaná jednoloďová sakrálna stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria, obdĺžnikovou loďou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý krížovými hrebienkovými klenbami a valenou klenbou. Pred vežou je pristavaná masívna zvonica. Na západnej strane lode je renesančné sgrafito, datované rokom 1614. Bočné fasády sú hladké, na vonkajšej strane presbytéria sa nachádzajú oporné piliere. [1] Veža je zakončená barokovou cibuľovitou strechou s laternou.

Vnútorné zariadenie je neoslohové zo začiatku 20. storočia. Zo starého barokového zariadenia sa zachovalo niekoľko neskorobarokových sôch z 18. storočia, ktoré neskôr premiestnili do kaplniek. [2]

Lipa, ktorá sa vypína pri kostole je symbolom a živým pamätníkom diania v obci. Odborníci stanovili jej vek na 400 rokov. [3]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 86/0. [4]

Stojí v severovýchodnej časti obce.