Ťahanovce (Košice) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
História a stavebný vývoj
Kaplnka bola postavená v roku 1913 ako menšia výklenková kaplnka. Na čelnom priečelí je otvorená vstupom so segmentovým ukončením. Na fasáde sú po oboch stranách vchodu plastické rozety, medzi nimi hlava anjela. na vrchole sedlovej strechy je železný kríž s malým korpusom. Pred kaplnkou sa nachádza ohrada zo železných tyčí, ktorá má na dvierkach motív srdca. [1]

Vnútri je na nižšej menze kamenné polychrómovaná socha sv. Jána Nepomuckého, ktorá pochádza z prvej polovice 19. storočia. Svätec so strohým výrazom je oblečený v sutane, rochete a modrej pláštenke, cez plecia má štólu, na prsiach kríž a na hlave biret. Príznačná je svätcova fyziognómia tváre, na ktorej vynikajú veľké mandľové oči, zdôraznené maľovanými viečkami a obočím. Socha výrazne rustikálneho charakteru sa vyznačuje pôvabnosťou a sviežim výrazom, ktoré jej vtlačil insitný autor. Socha vraj kedysi stála ešte bližšie k Hornádu, kde Nepomuk „bdel“ nad jeho rozbúrenými vodami. [2]

Letopočet „1913“ je umiestnený v obdĺžnikovom orámovaní na vrchole štítu. [3]

Za fundátorov stavby sa považujú členovia rodiny Jána Tresu. Financovali ju z peňazí zarobených v Amerike. Možno ich pobádal úmysel postaviť niečo, čo by ich zastupovalo v ich rodisku. [4]

Stav kaplnky je dobrý.
Stojí neďaleko rieky Hornád, aby chránila obec pred povodňami. [5]
Fotogaléria
Ťahanovce (Košice) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 2/2014Ťahanovce (Košice) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 2/2014Ťahanovce (Košice) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 2/2014Ťahanovce (Košice) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 2/2014
[2 - 5] Kolektív autorov: Sakrálne pamiatky v Košiciach. s. 313.