Svätý Jur - opevnenie mesta
obec Svätý Jur, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Mestské hradby existovali už v 16. storočí ako sústava 14 bášt na južnej a severnej strane mesta. V roku 1602 malo mesto tri brány. Po povýšení Svätého Jura na slobodné kráľovské mesto v roku 1615 prikročili k sústavnému budovaniu opevnenia. Dokončili ho v roku 1647, respektíve v roku 1664 po tureckom plienení. [1]

Nová fortifikácia sledovala obrys mesta múrom s deviatimi zahrotenými bastiónmi, piatimi kruhovými baštami a šiestimi bránami [2] (štyri hlavné brány a dve malé vedľajšie do vinohradov). [3] Siedma brána, tzv. Pezinská, vznikla neskoršie medzi rokmi 1735 - 1769. Mestské brány boli zborené v roku 1856, [4] zachovali sa dve vedľajšie bránky. [5]

Z hradieb dodnes zostali pomerne veľké úseky na východnej a západnej strane mesta, pravidelne zosilnené bastiónmi. [6]

Opevnenie je zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 417/1. [7]

Stav opevnenia je dobrý.