Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža
Božie muky
obec Nižné Ružbachy, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v prvej polovici 18. storočia. Je to malý štvorboký arkádový sakrálny objekt s dvoma polkruhovými a dvoma segmentovými oblúkmi na masívnych pilieroch. V priestore zaklenutom českou plackou bola v minulosti plastika Krista padajúceho pod ťarchou kríža z čias okolo roku 1700. [1] Išlo o rustikálnu polychrómovanú drevorezbu. Spodnú časť kaplnky tvorí murovaný blok a na ňom na štyroch nárožných pilieroch je vrchná časť, do priestoru otvorená arkádami. Oplechovaná strieška je zakončená cibuľou a krížom. [2] Kaplnka má obdĺžnikový pôdorys. Fasády sú hladké.

Opravovaná a pokrytá plechom bola v roku 1938. [3]

Kaplnka je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 1941/0. [4]

Stojí vľavo pri hlavnej komunikácii smerom na Vyšné Ružbachy. Nachádza sa pred novým cintorínom.
Fotogaléria
Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2023
[2 - 3] CHALUPECKÝ, Ivan - MATAVA, Fabián: Nižné Ružbachy. Košice: Oriens, s. r. o., 2002. s. 53.