Martin - Mudroňovský dom
Mudroňovsko - Halašovský dom, Pamätná vila
obec Martin, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Objekt bol postavený v roku 1882 ako rodinný dom známej národoveckej rodiny. Iniciály P. M. na štíte sa viažu k jej predstaviteľovi Pavlovi Mudroňovi. V dome žili ďalšie významné martinské národovecké rodiny - Pietorovci a Halašovci. [1]

Priestory budovy využívali aj redakcie významných slovenských periodík: v roku 1883 - 1906 Národné noviny, neskôr časopis Hlásnik a redakcia humoristického časopisu Kocúr. [2]

Po roku 1945 budova poskytla útočisko pracoviskám Matice slovenskej, potom okresnej knižnici. [3]

Budova je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 2096/1. [4]

Súčasný stav a využitie
Stav domu je veľmi dobrý. Dnes je v priestoroch domu i pred ním situovaná kaviareň pomenovaná podľa humoristického časopisu s názvom "Kocúr". Návštevníkom sa ponúka možnosť prehliadky. [5]
Stojí v centre mesta. Štefánikova 66.
Fotogaléria
Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Mudroňovský dom foto © Viliam Mazanec 9/2023
Poznámky
[1 - 3] BALAČINOVÁ, Michaela: Mudroňovsko - Halašovský dom. 24.2.2022 https://www.martin.sk/kulturne-pamiatky/ms-85494/p1=85494#cat=Pamiatka&filter=b-isDestination-1,r-fullyTranslatedLangus-,r-onlyOpened-,r-openState-,sb-sortedBy-0&ipd=64692506&zc=11,18.98026,48.99238 (26.4.2024)
[4] www.pamiatky.sk (26.4.2024)
[5] BALAČINOVÁ, Michaela: Mudroňovsko - Halašovský dom. 24.2.2022 https://www.martin.sk/kulturne-pamiatky/ms-85494/p1=85494#cat=Pamiatka&filter=b-isDestination-1,r-fullyTranslatedLangus-,r-onlyOpened-,r-openState-,sb-sortedBy-0&ipd=64692506&zc=11,18.98026,48.99238 (26.4.2024)