Gombasek (Slavec) - remeselnícky (správcov) dom
obec Slavec, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Správcovská budova alebo Dom remeselnícky želiarsky (dom správcu Andrássyovcov). Bola postavená ako súčasť hospodárskeho dvora Andrássyovského veľkostatku. Je to klasicistický dvojpodlažný objekt z 19. storočia s dvomi protiľahlými hrazdenými drevenými štítmi, ktoré nesú sedlovú strechu. Fasády hladké. Je to jednoduchý dvojpodlažný obytný objekt s piatimi osami s nadpražím a svetlíkom nad prekladom. [1]

Hlavný vchod umožňuje vstup do chodby zaklenutej valenou klenbou, ktorá prebieha po celej šírke domu a vytvára hlavnú komunikáciu v dome. Po pravej a ľavej strane sú dva ďalšie vstupy do miestností na prízemí. Dispozícia miestností prízemia je zrkadlová a os tvorí chodba. Na konci chodby, pri obvodovom múre je umiestnené schodisko do poschodia, ktoré je kryté a vyvedené za domom. Dispozícia poschodia v zásade opakuje dispozíciu prízemia, no v nedávnej minulosti bola porušená novšími priečkami. Všetky miestnosti v prízemí aj na poschodí sú plochostropé. [2]

Okná na priečelí sú pravouhlé, obdĺžne a nachádzajú sa iba na prízemí. Poschodie v priečelí budovy má iba stredové okno nad hlavným vchodom, ktoré je v hornej časti oblúkovite zakončené. Zostávajúce okná, osovo nadväzujúce na okná v prízemí sú slepé, tvorené plytkými nikami s oblúkovitým zakončením. Bočné múry stavby majú dve okenné osi a okná sú umiestnené v prízemí aj na poschodí v nezmenenej pravouhlej, obdĺžnej forme. Okná priečelia sú doplnené mrežami a pravouhlo sa pretínajúcimi sa prútmi. [3]

Budova nemá vymurované štítové múry, štíty sú hrazdené, drevené s obnaženými väzobnými trámcami, stĺpikmi a stolicou, ktoré sú aj súčasťou väzby krovu. Vlastná strecha je sedlová. Vnútorné i vonkajšie omietky sú hladké po celej ploche bez výraznejšieho plastického členenia. Hladká fasáda je členená iba farebným rámovaním v náročných častiach stavby a v mieste kordónovej rímsy. [4]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 2022 – 2023.

Dom je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 2473/0. [5]

V roku 2006 vlastník, Obec Slavec zo svojich finančných prostriedkov a z poskytnutých prostriedkov "Obnovme si voj dom" Ministerstva kultúry Slovenskej republiky obnovila celú strechu a v roku 2007 dala vypracovať projektovú dokumentáciu na sanáciu vlhkosti budovy. [6]

Historický objekt sa podarilo zachrániť vďaka cezhraničnej spolupráci zoskupenia Via Carpatia, ktorého zakladateľom je aj Košická župa. Záhradníctvo Hamelli zachránilo správcovský dom veľkostatku Andrássyovcov. Spolu s maďarskými partnermi získali z programu Interreg dokopy 1,3 milióna eur, z toho až 930 tisíc eur putovalo na Gemer. Kúria je súčasťou náučného chodníka v Gombaseku, ktorý vznikol s finančnou podporou župy. Návštevníci sa na desiatich zastávkach dozvedia zaujímavé informácie o histórii, kultúre, tradíciách a prírode regiónu, v troch jazykoch. Neďaleko kúrie sa nachádza dom správcu (remeselnícky dom), sýpka, zrúcanina kláštora paulínov, Gombasecká jaskyňa a vyhliadková veža v podobe zvonice.

Stav domu je veľmi dobrý. Slúži ako kaviareň a hotel.
Prístup
Nachádza sa v katastrálnom území Slavec, lokalita - miestna časť Gombasek, súpisné číslo 139 na parcele č. 443/5. Dom stojí vedľa neskorobarokovej kúrie. [7]